Osmý březen a sedm žen žurnalistiky, které je dobré znát (autorský výběr)

Mezinárodní den žen ještě někdo slaví? Mediator1 ano, a proto si přečtěte o sedmi ženách v žurnalistice, které byste měli znát.

Výsledek obrázku pro sheri finkSheri Finková

První žena, která získala Pulitzerovu cenu, a to za investigativní reportáž. Tématem bylo zpravodajství o práci lékařů po hurikánu Katrina. Cenu získala v roce 2010, nyní pracuje pro The New York Times Magazin. Před dvěma lety byla také součástí týmu, který získal Pulitzerovu cenu za mezinárodní reportáž o epidemii viru ebola v západní Africe. Američanka, která má doktorát z neurovědy, napsala zatím dvě knihy.

Výsledek obrázku pro sabina slonková

Sabina Slonková

Česká investigativní novinářka, držitelka Ceny Ferdinanda Peroutky a Ceny Karla Havlíčka Borovského. V minulosti pracovala pro MF DNES, Hospodářské noviny, či web Aktuálně.cz. Nyní je šéfredaktorkou investigativního webu Neovlivní.cz. Známá je také pro články o ovlivňování zakázek na Ministerstvu zahraničí jeho pracovníkem Karlem Srbou, za které byla vypsaná odměna na její hlavu. Rozhovor zde.

Martha Gellhornová

Známá jako jedna z nejlepších válečných reportérek 20. století. Bojovnice proti válce, v jednadvaceti letech přijela do Evropy mapovat politické napětí před 2. světovou válkou. Její reportáže se soustředily většinou na životy a příběhy obyčejných lidí, čímž se velmi lišily od článků, které z války dodávali muži. Vypravila se také do Vietnamu či do Panamy. Její jméno nese také ocenění The Martha Gellhorn Prize for Journalism.

 

 

 

Výsledek obrázku pro lucie výborná rozhlas

Lucie Výborná

Redaktorka Českého rozhlasu, televizní moderátorka, autorka knihy, dobrodružka. Tak by se dala charakterizovat jedna z nejznámějších žen českého éteru. Dříve pracovala také pro rádio Bonton, či Frekvenci 1. V minulosti moderovala akce typu Sportovec roku, Český lev, a další. Pro Radiožurnál se také zúčastnila expedic na horu K2 a v loňském roce přinesla rozhlas i na vrchol Čo Oju.

 

Výsledek obrázku pro daniela drtinová

Daniela Drtinová

Stálice českého žurnalistického nebe. Od roku 1993 působila v České televizi, nyní ji už tři roky můžeme vidět v DVTV. Za svou práci posbírala několik ocenění, včetně Ceny Karla Havlíčka Borovského a několika Křištálových lup za internetovou DVTV.

 

 

Výsledek obrázku pro barbora černošková

Barbora Černošková

První žena, která moderovala olympijské studio pro Českou televizi, konkrétně na ZOH v Soči (2014). Několikanásobná mistryně ČR v synchronizovaném plavání, od roku 2003 pracuje pro Českou televizi, od roku 2012 je moderátorkou pořadu Branky, body, vteřiny. Rozhovor zde.

 

 

 

Mirka Spáčilová

Mirka Spáčilová

Zřejmě nejznámější filmová kritička na tuzemské scéně. Nejdříve přispívala do Svobodného slova, později do Lidových novin a nyní recenzuje filmy v MF DNES. Její komentáře najdete i v rubrice Názory a na iDnes.cz. Celou svou kariéru strávila v kulturních rubrikách, dnes jde v jejích stopách také dcera Tereza Spáčilová.

Přidat komentář